joi, 14 octombrie 2010

Proteste de anvergura in tara - incotro ?

Ministerul de Finante a fost deschizatorul de ieri al acestor proteste in tara, care astazi par sa ia proportii in toata tara ca urmare a cererii de solidaritate. Cartel Alfa a cerut tuturor bugetarilor sa ia parte la aceasta actiune. Numerosi reprezentanti din alte sectoare bugetare au declansat miscari de protest in replica: profesori, lucratori ai primariilor, somaj, ITM, CNAS si lista tot creste ... Principala cauza este evident legata de salarii si de recentele taieri salariale si respectiv de stimulente.
Opiniile sunt impartite, deoarece unii considera ca nu sunt justificate revendicarile. Dar asta intr-un sistem in care toate acele stimulente mari s-au dat pe baza de pile si relatii, descurajand total munca onesta si profesionista. Atat in cazul destituirilor, cat si al atribuirii beneficiilor banesti, cei care erau buni dar fara relatii au fost cei dezavantajati - asta aproape intotdeauna. Intr-un astfel de sistem se ajunge mai repede sau mai tarziu la haos si dezechilibru major in ordinea si gestionarea bunului mers al activitatilor de orice natura.
In tot acest timp guvernantii serbau ieri la Ateneul Roman un eveniment politic, fara relevanta cu situatia din tara, unii dintre ei prefacandu-se chiar ca nu cunosc ce se intampla. Emil Boc certa un moderator de televiziune de la TVR ca nu-i adreseaza intrebarile "cunoscute" si probabil stabilite in prealabil, nu degeaba reprezentantii puterii isi aloca spatii de emisie doar unde stiu in avans ca nu vor primi intrebari incomode. Dar cum situatia s-a schimbat "putin" incep sa sara ca arsi. Mda ... o imagine de 2 Romanii, separate, se deschide in fata noastra tot mai vizibil. Fraudele masive facute inclusiv cu inregistrari par a fi normalul in Romania, dar astazi pare ca acel cutit se apropie de os. Si cand la un moment dat te rupi cu totul de realitate si incepi sa faci lucruri care sfideaza cam tot ce inseamna normal, firesc si de bun simt, cand ataci incet dar sigur toate paturile sociale - atunci undeva se produce o ruptura. Nu spun ca acea ruptura este cea de acum prin protestul in desfasurare, insa sper sa fie asa. Sigur sunt multe voci care spun ca nu cei de la Finante, sau bugetarii ar trebui sa fie cei mai revoltati. Cei de la privat au in sinea lor o alta revolta. Ideea nici nu e neaparat cine e cel mai indreptatit sa se revolte, ci ideea de a restabili o anumita normalitate a vietii, intr-un cadru cat mai firesc si de bun simt. Si cum lucrurile acolo sus sunt cu totul parca de pe alta planeta, alta sansa nu exista decat o mare scuturare din temelii, pentru ca vibratia sa ajunga si la cei de sus (sus in functie, jos in restul). Din aceasta cauza o solidaritate masiva este singura sansa a momentului, care eu o intrevad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!