joi, 11 martie 2010

1 – 0 pentru Reuters (presa)


Inca una marcata de presa. Si cica nu suntem condusi cu ajutorul ei ? Brrr...
De data asta piata aurului a fost tinta presei. Hai sa vedem ce face o presa corupta cu realitatea.
Pentru cei care nu cunosc piata metalelor, aurul este intr-o perioada fierbinte acum in asteptarea cumparatorilor mari pentru aurul disponibil de la FMI pentru acest an.
China inca de anul trecut a anuntat ca intentioneaza sa isi mareasca rezerva in aur si a incurajat cetatenii tarii sa-si cumpere aur si arging de peste tot. Apropo, la noi nimic ? De ce ?
Insa China a pierdut momentul caci India a cumparat anul trecut rezerva FMI, adica 200 de tone metrice de aur. Asta s-a si vazut pe piata saltand valoarea aurului la un record de peste 2000 de dolari uncia. Anul acesta sunt 191 de tone puse la vanzare insa in ultimele saptamani s-a jucat de-a bambiliciul intre cine si daca o sa cumpere aur.
Evident jucatorul principal si asteptat este China, insa China a anuntat ca va mai astepta sa prinda un pret bun, cat mai aproriat de 1000/uncie. Hai sa fim seriosi, chiar ne asteptam de la China sa spuna la ce suma si cand va cumpara ? Ar fi o greseala majora tactica si financiara, astfel incat putem doar intui ca va cumpara. Si China nu este singurul stat care doreste acest aur, India inca de anul trecut si-a anuntat intentia sa continue cumpararea aurului de la FMI sau de oriunde pe langa tonele cumparate anul trecut.
Dar nu vom stii cand s-a cumparat acest aur decat atunci cand pretul pe piata va incepe sa urce si va urca in continuu pentru zile in sir. Asa se intampla, jucatorii principali isi anunta sau nu  actiunea de cumparare, si atunci cand vor ei, in nici un caz in momentul intentiei de cumparare.
Insa un lucru este cert, China si India are de gand sa mai cumpere aur, si asta curand. Si iata ca ieri atat China cat si India au afirmat clar si concis ca vor licita pentru aurulu FMI. Acest lucru s-ar fi tradus in piata prin cresterea pretului aurului la aflarea vestii, corect ? Mai ales ca atat dolarul a pierdut teren cat si valutele de “aur” s-au apreciat.
Si ca sa vezi culmea, aurul a scazut si continua sa scada.  De ce ? Pai simplu, imediata cum China si-a reafirmat pozitia de viitor cumparator, Reuters a venti cu contraatac scriind un articol despre China care nu mai vrea sa cumpere aurul FMI.  Si evident cine sa asculte direct declaratia chineza cand este Reuters, iar apoi toate canalele de stiri care au preluat ca lipitorile aceeasi stire falsa.

Acum este doar un exemplu pe fata al manipularii pietelor de metale, valutare, de derivate, etc.
Dar nu stiu cum se face ca in ultima vreme prind tot mai mult tupeu, acesti dezinformatori media. Intr-un fel e bine, pentru ca lumea incepe sa observe, si ca raspuns internetul a urcat pe locul 3 ca si sursa de stiri in lume. Asteptam locul 1.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!