duminică, 22 aprilie 2012

Spania pe cale sa intre in colaps

N-am mai scris demult despre situatia actuala a zonei Euro, insa dupa cum stim lucrurile au fost tinute in stadiu de amanare si de aruncare a pisicii de colo pana colo. Asta insa nu inseamna ca toate prognozele de anul trecut s-au imbunatatit, chiar deloc. Tarile vizate PIIGS nu stau deloc bine, iar Italia si Spania erau cele care trezeau multe semne de intrebare in caz de colaps, deoarece reprezinta o portie semnificativa din pusculita zonei EURO.

Acum Spania revine in centrul atentiei si am selectat articolul din Zero Hedge care prezinta date actuale despre ce se intampla acolo.

Cateva date despre Spania:
  • imprumuturile bancare spaniole echivaleaza cu 170% din GDP-ul Spaniei
  • imprumuturile cu probleme la bancile spaniole tocmai au atins maximul ultimilor 18 ani
  • bancile spaniole au secat din Banca Centrala Europeama 316.3 miliarde de euro (169.2 miliarde doar in februarie)
Situatia s-a deteriorat in asa masura incat spaniolii isi retrag banii din tara in masa, 65 de miliarde au parasit bancile spaniole doar in luna martie.

Insa oricat de rau ar arata lucrurile realitatea vizibila nu arata intreaga situatie a toxicitatii bancilor spaniole.

Ca sa ilustram si mai bine, mai mult de jumatate din ipotecile spaniole sunt detinute de banci de salvare spaniole (similar cu uniunile de credit in care cetatenii isi administreaza banii), se cheama cajas. Daca nu cunoasteti termenul acestor cajas spaniole va dau cateva date. Pana nu demult aceste cajas bancare nu erau regulate, pana prin 2010-2011 mai exact, si totalizau cam 50% din depozitele bancare ale spaniolilor. Deci nu aveau nevoie sa isi justifice aceste imprumuturi nicaieri.

Astfel avem acum o Spanie in care un sistem pana nu demult fara nici o supervizare a adunat jumatate din ipotecile spaniole dupa ce bula imobiliara s-a spart, asta facand bula din America sa para nesemnificativa prin comparatie.
 
Astazi intregul sistem bancar spaniol este plin de datorii ipotecare la un nivel care face ca cel din Statele Unite din 2008 sa arate bine.

Daca insa nu vreti sa credeti asta atunci priviti putin bursa de actiuni spaniola.  Este in cadere libera de peste o luna in timp ce sistemul bancar e pe punct de colaps. (Nu uitati ca au apelat la imprumuturi de urgenta de peste 300 de miliarde de la BCE).
 
Si daca voi credeti ca acest grafic de mai sus arata rau, atunci priviti cum arata harta pe termen lung, care tocmai a spart nivelul de trend pe 15 ani, aratand ca piata bull (de crestere) a luat sfarsit, oferind scena unei caderi uriase de acum incolo.
 
Acesta este cel mai urat grafic care poate fi gasit astazi. Spania spune o poveste despre un potential scenariu.

Cu asta in minte cred ca intr-o luna Spania ar putea trage dupa sine intreaga UE. Economia spaniola e mult prea mare pentru a fi salvata, iar FMI si ECB stiu asta.

Mai mult decat atat, expunerea bancara catre Spania este de peste 1 trilion. Ce fel de impact credeti ca va avea asta pentru UE, cand exista un leverage de 26 la 1 (Lehman Brothers aveau un leverage de 30 la 1 cand au colapsat).

Pana si Ben Bernanke si altii au semnalizat pericolul ca Europa ar putea trage sistemul bancar american la pamant.


Asa ca daca nu v-ati pregatit catre un potential colaps ar fi bine s-o faceti.

Acest raport e gratuit si-l puteti gasi la: http://www.gainspainscapital.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!