miercuri, 18 ianuarie 2012

O altfel de lectie de economie

Lectia de economie Intr-o zi i se solicita unui prestigios consultant financiar sa explice în cuvine simple, oamenilor obisnuiti, cauzele crizei economice. Acesta incearca sa explice totul printr-o poveste care incepe astfel:


Un om merge intr-un sat necunoscut de el pana acum si le ofera satenilor cate 100 de Euro pentru fiecare magar vandut.  Majoritatea acestora isi vand animalele.
In ziua urmatoare se intoarce si le ofera un pret mai mare, 150 Euro pentru fiecare magar pe care i-l vindeau. Astfel si alti sateni isi vand animalele. Apoi a oferit 300 de Euro iar restul satenilor isi vand si ei magarii.

Vazand ca nu a mai ramas niciun animal de vanzare, omul le ofera satenilor 500 de Euro pentru fiecare magar vandut si pleaca, dand de inteles ca ii va cumpara saptamana viitoare.
In ziua urmatoare, omul isi trimite ucenicul sa vanda magarii cu cate 400 de Euro fiecare, in acelasi sat de unde ii cumparase. Satenii, gandindu-se ca in saptamana ce urmeaza vor putea vinde animalele pe un pret mai mare, platesc fiecare cate 400 de Euro, iar cei care nu dispuneau de acesti bani au cerut imprumut. De fapt acestia au cumparat toate animalele din regiune.

Cum era de asteptat, ucenicul dispare la fel ca si omul care le oferise prima data bani, niciunul dintre ei nemaiaparand vreodata.

Rezultatul:

Satul s-a umplut de animale si de persoane indatorate.

Aici se incheie istorisirea consultantului financiar. Sa vedem ce s-a intamplat mai departe:
Cei care au cerut un imprumut, nu l-au mai putut achita, avand in vedere ca nu si-au mai vandut animalele.

Cei care dadusera bani imprumut s-au plans la Primarie, spunand ca daca nu isi vor primi banii inapoi, vor ajunge in ruina, iar astfel nemaiputand imprumuta niciodata banii satenilor, tot satul va ajunge in ruina.

Pentru ca cei care au dat bani cu imprumut sa nu ajunga in faliment, primarul, in loc sa le dea bani satenilor sa-si achite datoriile, le-a dat bani direct celor care au acordat imprumuturile. Dar acestia, in ciuda faptului ca au incasat o mare parte din bani, nu i-au iertat de datorii pe sateni, acestia ramanand in continuare indatorati.

Primaria a ramas cu datorii din cauza faptului ca primarul a cheltuit bani din bugetul acesteia.
Din cauza datoriilor, primarul a cerut bani imprumut altor primari, dar acestia nu l-au ajutat temandu-se ca nu isi vor primi banii inapoi.

Rezultatul:

Cei doi, omul care a cumparat animalele prima data si ucenicul sau care le-a revândut satenilor animalele pe un pret mai mare, s-au imbogatit.

Cei care au dat bani cu imprumut, au ramas cu bani primiti de la primar si au incasat in continuare bani si de la satenii pe care i-au imprumutat adaugand la aceste datorii si dobanzi. Satenii nu si-au mai putut plati datoriile niciodata.

Satul a ramas plin de animale si de persoane indatorate.

Primaria a intrat in faliment.

Rezultatul final:

Pentru a rezolva aceata problema si pentru a salva satul, primaria a redus salariile angajatilor.
Nu este nici prima nici ultima data cand apare o criza economica.

Citat din Marco Tulio Ciceron:
“Bugetul trebuie echilibrat, tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publica trebuie micsorata, aroganta functionarilor publici trebuie moderata si controlata, si ajutorul dat altor tari trebuie eliminat pentru ca Roma sa nu dea faliment. Oamenii trebuie sa invete din nou sa munceasca in loc sa traiasca pe spinarea statului.”
Sursa