duminică, 19 decembrie 2010

Cel mai mare protest din istoria inchisorilor americane neraportata de mainstream media

A trecut o saptamana de cand in statul Georgia a avut loc un protest colectiv al detinutilor din 6 inchisori diferite. Situatia este inca neclara si greu de accesat cu cate inchisori mai continua si astazi protestul. Se pare ca initial 10 inchisori trebuia sa participe, dar planurile au fost dejucate si s-a reusit cu 6, iar astazi ar mai fi 4 active in protest, dar cifrele nu sunt clarificate nici macar de avocata lor. 

Detinutii cu ajutorul unor telefoane introduse de cativa gardieni au reusit sa coordoneze acest protest, cel mai mare ca si amploare din Statele Unite. Sistemul penitenciar este cel mai extins din lume si devine mai nou un fel de complex industrial. Acesti detinuti sunt tratati ca si sclavi, muncind 7 zile din 7, fara sa primeasca nici un ban sau beneficii, nici de sanatate, nici de educatie, iar reforma in acest sistem nu s-a mai facut decat in sensul asupririi si mai mult a acestora. Asta pe langa faptul ca multe arestari sunt indoielnice si multi detinuti sunt acolo pe motive neclare sau fapte banale ce ar trebui tratate altfel intr-un sistem in care suprapopularea este un factor cheie. Insa munca acestora de sclavi poate aduce multi bani celor ce ii folosesc. Acesta ar putea fi motivul pentru care nu se vorbeste nimic de aceasta situatie.
Cel mai mare protest organizat colectiv cu o durata de aproape 1 saptamana a trecut aproape inexistent in mass media. Astfel devine clar ca acei detinuti sclavi se doresc a fi mentinuti acolo unde sunt, fara posibilitatea de a-si cere drepturile, iar cand si le cer sa nu-i bage nimeni in seama. Si credeti-ma acesta nu este un eveniment oarecare. Ganditi-va la toate acele filme cu inchisorile americane, poate ati vazut celebrul serial Oz in care erau prezentate foarte bine gruparile etnice care se urau intre ele, musulmani, arienii nazisti, gruparile latino, negrii ... Ei bine, aceste grupari exista cu adevarat in inchisori, iar acum imaginati-va ca la aceste proteste toate aceste grupari au fost in stare sa faca pace si sa se uneasca intr-un scop comun. Nu-i asa ca este miraculos ? Acestia au fost in stare sa stea la masa comuna si sa-si stabileasca 9 acorduri prin care se inteleg sa puna in practica aceasta revolta, si toti acesti "monstrii" au decis un mod pasnic. Cred ca aceasta actiune spune multe despre spiritul uman.
Unii s-ar putea intreba de ce acesti oameni ar avea dreptul la educatie, cand sunt destui dintre ei care sunt acolo din motive grave. Insa ei pun accent foarte mare pe a fi tratati cu dignitate umana.
Iar Georgia este un stat destul de agresiv referitor la condamnati, pe langa tratamentul crud la care sunt supusi condamnatii acolo, 1 din 12 adulti ai statului se afla in inchisoare ori sub o forma sau alta de supervizare.  Astfel daca avem un procent atat de mare al populatiei acuzata de diferite "crime" cu atat mai importanta ar fi masura luata pentru ca acestia sa isi pastreze demnitatea umana, sanatatea mintala si sa aiba sansa de a evolua intr-un fel, daca se mai doreste ca acestia sa poata contribui in vreun fel societatii cand vor fi liberi. 64 % dintre detinuti sunt de culoare, acestia sunt cei mai des vizitatorii inchisorilor care apoi reintra si ies din acest sistem, insa daca sansa pentru ei nu exista, atunci nu asistam decat la o degradare voita a colectivitatii.
Insa ce se afla in spatele acestei industrii lucrative de sclavi ar fi si mai interesant de aflat, deoarece ne-ar elucida mai bine rezistenta pentru a schimba un astfel de sistem nefunctional pentru cei care-i cad in capcana.


Cele 9 cerinte comune:
1. plata pentru munca lor
2. oportunitati educationale
3. ingrijire medicala decenta
4. incetarea pedepselor nefiresti si brutale
5. conditii decente de trai
6. mese nutritionale
7. oportunitati vocationale
8. accesul la familii
9. decizii juste in cazul eliberarilor conditionate



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!