marți, 31 august 2010

American European Marketing & Enterprises - un model aberant dar clar despre puterea banilor.

Dau astazi de acest articol scris atat in Wall-Street.ro cat si in Capital:

"Rezultatele American European Marketing & Enterprises (AEM&E), firma care a raportat la Registrul Comertului, pentru 2009, afaceri de 15,47 miliarde lei si un profit de aceeasi valoare, nu au fost incluse in calculul PIB si reprezinta "valori aberante", potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Presa a relatat cazul unei firme cu sediul in comuna Hoghiz din judetul Brasov, fara angajati, care a raportat pentru 2009 afaceri de 15,47 miliarde lei, la un profit tot de 15,47 miliarde lei. Suma reprezinta 3,14% din PIB realizat in 2009.

"Prin dimensiunea lor rezultatele acestei firme presupuse a fi fost incluse in Produsul Intern Brut al Romaniei pentru anul 2009 ar fi afectat puternic valoarea acestui indicator macroeconomic", se arata intr-un comunicat al INS.

Potrivit INS, in urma investigatiilor, a reiesit ca rezultatele economico-financiare ale firmei American European Marketing & Enterprises nu au fost cuprinse in Produsul Intern Brut nici in 2009 si nici in 2010, urmare a faptului ca firma nu a figurat si nu figureaza in baza de sondaj a operatorilor economici activi utilizata de catre INS la calculul indicatorilor macro-economici.

"Prin confruntarea datelor noastre cu cele din situatiile financiare anuale, operatiune care se efectueaza in mod curent in lunile iulie-august, cand primim de la Ministerul Finantelor Publice fisierele cu datele de bilant aferente, cazul a fost depistat de catre expertii nostri in categoria raportarilor de date neverosimile (inconsistente), cu valori aberante", se arata in comunicatul institutiei.

Potrivit investigatiilor INS, firma respectiva nu exista in localitatea unde a inregistrat sediul social, astfel ca acest caz a fost adus la cunostinta Ministerului Finantelor Publice pentru verificari suplimentare.

"In concluzie, reiterand ca rezultatele economico-financiare ale acestei firme nu au influentat nivelul si dinamica indicatorilor macroeconomici calculati de Institutul National de Statistica, pana la finalizarea acestor verificari nu ne putem pronunta daca rezultatele acestei firme vor fi cuprinse in valoarea semidefinitiva si definitiva a PIB-ului pe 2009", se mentioneaza in comunicat."

Cautand dupa aceasta firma gasesc un articol din 2009 in Saptamana Financiara intitulat - O fantoma pe locul 5 in topul firmelor romanesti. 

"Ocupanta locului 5 în clasamentul întocmit după profitul realizat în 2008 funcţionează într-un sediu fictiv şi nu are niciun salariat.

American European Marketing&Enterprises a realizat anul trecut un câştig mai mare decât Romgaz Mediaş, ArcelorMittal Galaţi sau Carpatcement Holding SA. Compania, despre care până acum nu s-a auzit nimic, a depus la Registrul Comerţului un bilanţ contabil din care reiese că a avut în 2008 un profit de 747.619.052 de lei, la o cifră de afaceri de 747.630.000 de lei. La un curs mediu de 3,6 lei/euro, înseamnă că această societate a atins performanţa de a înregistra un profit zilnic de peste o jumătate de milion de euro. La asemenea sume ameţitoare te aştepţi să fie vorba despre un furnicar unde mii de muncitori trudesc clipă de clipă pentru ca motorul economic să funcţioneze la capacitate maximă. Surpriză însă: firma nu are niciun angajat cu carte de muncă.
Sediul declarat al misterioasei companii este pe strada Văii 41, din satul Fîntâna, judeţul Braşov. La adresa respectivă locuieşte însă o familie modestă, care nu a auzit în viaţa ei despre American European Marketing&Enterprises. Mai mult, oamenii se uită cruciş atunci când li se spune ce „comoară” găzduiesc fără ştiinţă în propria casă şi li se arată cifrele cu multe zerouri în coadă pe care le rulează această societate. Nici ceilalţi localnici nu cunosc mai multe, iar primarul comunei de care ţine satul Fîntâna se declară uimit de o astfel de veste. Şi totuşi, firma există şi face profituri uriaşe.

Capital social subscris: 50 de milioane de dolari
Confirmarea vine din partea Oficiului Naţional al  Registrului Comerţului, care, prin intermediul directorului Mihai Constantin, ne-a asigurat că în scriptele instituţiei această companie figurează ca fiind activă. Mai mult, ne-a dezvăluit că firma a declarat un aport în valută în valoare de 50 de milioane de dolari. „Un astfel de capital social subscris ne dă siguranţa că e vorba de o afacere foarte serioasă”, a precizat reprezentantul Registrului Comerţului. Actele dovedesc negru pe alb că societatea a fost înfiinţată în 2007, având ca acţionari şapte persoane fizice: Cornel Ionescu (20%), Daniel Afusoae (20%), Szapirow Wilfried (20%), Rosa Gagesch (20%), Lucian Nica (10%), Ştefan Pintilie şi Viorica Pintilie, fiecare cu 5% din acţiuni.
Conform bilanţului contabil pe 2008, activele imobilizate ale companiei sunt estimate la 863.132.310 lei, capitalul social subscris vărsat este de 115.504.789 de lei, cifra de afaceri este 747.630.000 de lei, iar profitul este de 747.619.052 de lei. În cadrul rubricilor alocate plăţii asigurărilor sociale apare cifra zero, de unde rezultă faptul că firma nu are niciun angajat. Cheltuielile totale raportate sunt de 10.948 de lei. Societatea a declarat creanţe în valoare de 660 de lei, casă şi cecuri bancare în valoare de 100 de lei şi datorii totale de 9.229 de lei. În situaţia în care profitul contabil ar fi fost impozitat în România, compania ar fi  trebuit să vireze la bugetul de stat suma de 119.618.568 de lei.
„E prima firmă care declară un sediu fictiv?!”
Adresa falsă raportată la înregistrarea firmei şi lipsa unui sediu ar induce imediat ideea că este vorba despre o companie-fantomă. Dar surpriză! Pe parcursul documentării, când toată lumea ridica din umeri, apare administratorul societăţii. Daniel Afusoae a explicat pentru SFin că strategia companiei este aceea de a sta într-un anonimat temporar. „E prima firmă care declară un sediu fictiv?! Acesta a fost planul nostru pentru a reuşi ceea ce ne-am propus. Compania nu derulează un singur tip de afaceri, având implicaţii şi în zona imobiliară, şi în IT. Sunt şi alte sectoare cu care ne intersectăm şi care ne aduc încasări”, a precizat Afusoae, fără a desluşi prea mult misterul în care e învăluită firma.

Posibile afaceri cu Guvernul SUA
Surprizele nu aveau să se oprească aici. Aflat în străinătate, alt acţionar principal, Cornel Ionescu, ne-a contactat pentru a ne furniza mai multe lămuriri legate de activitatea American European Marketing&Enterprises. „În primul rând, este vorba despre o societate înfiinţată ca urmare a unor planuri bine puse la punct şi cu scopuri stabilite dinainte. Unii dintre acţionari sunt persoane cu mai mulţi ani de experienţă şi cunoştinţe în managementul financiar, inclusiv în sfera burselor, a contabilităţii şi în colaborări public-private atât în SUA, cât şi în Uniunea Europeană. Începând cu înfiinţarea acesteia, societatea a fost gândită să opereze atât în România, cât şi în afara ţării, cu perspective de colaborare în grup de interes cu întreprinderi comerciale mari - americane şi multinaţionale, cu bănci transnaţionale şi cu Guvernul SUA”, ne-a declarat Ionescu. El susţine că realizarea proiectelor planificate se va face în etape, în decurs de trei ani de la înfiinţare. „În prezent, societatea îşi împarte iniţiativele pe mai multe sfere de interes, cum ar fi comerţul intermediar specializat în vânzarea produselor cu caracter specific - neclasificate în altă parte, activităţile de management ale holdingurilor etc. Derulează afaceri cu instrumente financiare, dar şi activităţi în domeniul IT”, ne-a mai spus reprezentantul companiei, fără a preciza din ce tranzacţii sau prestări de  servicii a scos firma acel profit uluitor.

Venituri strămutate, profit de un miliard în 2009
Acţionarul din străinătate a oferit lămuriri şi în legătură cu lipsa personalului angajat cu contract de muncă, precizând că toată activitatea este prestată de administratori, acţionari şi personal specializat independent. În cadrul următoarei şedinţe AGA se va stabili remunerarea efectivă a celor implicaţi, iar acest lucru se va face odată cu acordarea dividendelor. În ceea ce priveşte planurile pe 2010, Cornel Ionescu spune că pentru atunci sunt prevăzute şi angajări masive.
Dacă pentru anul trecut cifra de afaceri şi profiturile raportate au fost unele demne de Cartea Recordurilor, pentru primele şase luni ale lui 2009, compania are pregătită o nouă surpriză: „Societatea a ales să strămute veniturile şi să predea un bilanţ fără cifră de afaceri pentru jumătatea anului 2009”, a precizat Ionescu.
În ceea ce priveşte rezultatele financiare pentru anul în curs, patronul American European Marketing&Enterprises ne-a dat un răspuns năucitor: cifră de afaceri de două miliarde de euro şi profit de un miliard de euro. A omis să precizeze unde vor fi realizate aceste încasări.

Emisiuni de cupoane şi cecuri valorice În 100 de ţări
Halucinante sunt şi planurile imediat următoare. Acţionarii doresc ca, în scurt timp, să poată lista compania la burse din străinătate. Până atunci însă, mizează pe emiterea unor „cupoane sau cecuri valorice multifuncţionale” în peste 100 de ţări. De asemenea, firma va semna un contract prin care va deveni „strângător exclusiv de fonduri” pentru o organizaţie americană cu ramificaţii internaţionale. Care nu a fost dezvăluită.
În tot acest noian de informaţii, care mai de care mai spectaculoase, există un profit declarat la Ministerul Finanţelor Publice din Româ-nia de peste 178 de milioane de euro realizat în 2008. Iar instituţiile statului ar trebui să verifice cum a fost posibilă o astfel de performanţă şi poate în acest fel vor lua o lecţie de economie americană aducătoare de 500.000 de euro pe zi.

Nu a plătit impozit pe profit
Funcţionarii Direcţiei Publice Braşov au simţit fiori pe şira spinării atunci când au realizat că la ei în judeţ funcţionează una dintre primele cinci companii din România. Clasamentul face referire la profitul realizat în 2008, şi bilanţul contabil raportat de American European Marketing&Enterprises dovedeşte acest lucru. Oamenii s-au panicat şi au hotărât să trimită către sediul central toate datele companiei, pentru ca orice problemă care ar putea apărea să fie soluţionată de acolo. Potrivit datelor furnizate de instituţia braşoveană, până acum firma amintită nu a declarat niciun impozit pe profit. „Din punct de vedere legal este posibil, dacă veniturile realizate se înscriu în prevederile articolului 20 din Codul Fiscal privind neimpozitarea veniturilor. Ce pot să vă spun este că societatea a înregistrat la 31.12.2008 profitul contabil 747.619.052 de lei, realizat din interese de participare, dar a declarat şi un venit neimpozabil în valoare de 747.619.052 de lei. Prin urmare, profitul fiscal este zero şi nu avem ce impozita. Un profit din interese de participare poate rezulta în urma primirii unor dividende de la o altă societate aflată în străinătate. Potrivit legislaţiei din România, astfel de sume nu se impozitează, intrând sub incidenţa articolului invocat mai sus. Toate datele pe care le avem se bazează pe informaţiile furnizate de asociaţii acestei societăţi, iar ei au depus o declaraţie pe proprie răspundere prin care susţin că tot profitul a rezultat în urma colectării unor dividende de la o altă firmă. Mai multe date pot fi obţinute în urma unui control de fond la compania care şi-a declarat sediul în România”, ne-a explicat directorul coordonator al Direcţiei de Finanţe Publice Braşov, ec. Ion Popescu.

Pe locul 5 în topul profitabilităţii
Un clasament al profiturilor realizate anul trecut de companiile care operează în ţara noastră arată că American European Marketing&Enterprises se află în grupul primelor cinci firme.
În 2008, cel mai mare profit a fost înregistrat de operatorul de telefonie mobilă Orange, care a raportat 1,661 miliarde de lei. Pe locul 2 s-a poziţionat compania Electrica. Firma de stat a avut un câştig de 1,220 miliarde de lei. A treia poziţie a clasamentului aparţine altei societăţi de telefonie mobilă, Vodafone, cu un profit de 1,128 miliarde de lei. Pe locul patru se află Petrom, cu 1,022 miliarde de lei. American European Marketing&Enterprises ocupă poziţia a cincea, cu 747,619 milioane de lei.
Dacă primele patru companii sunt cunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate, firma de pe locul 5 a fost înfiinţată în 2007. La ora actuală nu are sediu şi nici angajaţi, activitatea sa fiind coordonată prin intermediul asociaţilor şi administratorilor.

Prevederile Codului Fiscal
Potrivit articolului 20 din Codul Fiscal, umătoarele venituri sunt neimpozabile:
- dividendele primite de la o persoană juridică română. De asemenea, neimpozabile sunt şi dividendele primite de la o persoană juridică străină, din statele Comunităţii Europene, dacă persoana juridică română deţine minimum 25% din titlurile de participare la persoana juridică străină, pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin 2 ani, care se încheie la data plăţii dividendului
- diferenţele favorabile de valoare a titlurilor de participare, înregistrate ca urmare a încorporării rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se deţin titluri de participare, precum şi diferenţele de evaluare a investiţiilor financiare pe termen lung. Acestea sunt impozabile la data transmiterii cu titlu gratuit, a cesionării, a retragerii titlurilor de participare, precum şi la data retragerii capitalului social la persoana juridică la care se deţin titlurile de participare
- veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, precum şi veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile
- veniturile neimpozabile prevăzute expres în acorduri şi memorandumuri aprobate prin acte normative."

Ca urmare reiese ca nu se stie mai nimic despre aceasta companie, ce face si cu cine, dar important este ca reuseste sa invarta sume uriase de bani fara sa dea raport si fara sa plateasca nimic pentru asta. Ce se ascunde in spatele afacerii si cum implica asta statul roman nu se stie. Insa pe modelul clasic verificat an de an, cei cu foarte multi bani pot face lucruri care daca le-ar face un om de rand ar trece drept ilegale si de ordin penal. Asa pot fi spalate sume uriase de bani, scoase din tara si "n" alte variante, fara ca nimeni sa nu faca nimic, iar noi putem doar citi stupefiati despre ele si atat. Legile, restrictiile si constrangerile sunt si au fost inventate doar pentru majoritatea saraca sau de statut mediu, in nici un caz pentru cei ce traiesc in opulenta, pe modelul ban la ban trage si banul inseamna putere suprema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!