joi, 17 mai 2012

Costul iesirii Greciei din zona Euro: 1 TRILION de dolari

E titlul articolului care-l redau mai jos, insa nu inainte a comenta putin pe subiect. De parca vestea asta e o noutate pentru noi, de 1 an scriam acest scenariu, cum ca prin tergiversarea acestei situatii si scurgerea regulata a banilor UE nu se urmareste decat o indatorare fara sens si fara iesire pentru Grecia. Adica sensul exista, tara e intr-o situatie in care nu are alte sanse decat sa se vanda pe paine oricui si sub orice conditii, sa-si vanda tot ce are si sa ramana cu buza umflata. In plus, acest perpetuum mobile a reusit sa atraga aceasta suma minunata de la alte tari care si asa aveau fiecare datoriile lor. Nu stiu cat a fost doar amanarea problemei si cat a fost intentie voita, insa cred ca exista din belsug din amandoua. Astfel ca puterea se duce in maini foarte inguste lasand in urma un peisaj de genul lasat de predatori dupa ce au devorat tot. 

Redau "stirea":

Costul iesirii Greciei din zona euro a crescut, putand ajunge chiar la 1.000 miliarde (un trilion) de dolari in cazul unui exit dezordonat, a avertizat guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care a anuntat ca guvernul Marii Britanii se pregateste sa faca fata acestui scenariu, potrivit The Guardian.

Guvernatorul Bancii Angliei a avertizat ca Europa se destrama, in contextul iesirii Greciei din zona euro.

Mai mult, Doug McWilliams, de la Centrul pentru Economie si Cercetare in Afaceri, a facut un calcul al costurilor unui astfel de scenariu. Daca zona euro se va dezmembra in mod organizat, costurile ar putea ajunge la 2% din PIB-ul zonei, adica 300 miliarde dolari, dar situatia va fi mult mai dramatica in cazul unui colaps neplanificat, costurile putand ajunge la 1.000 miliarde dolari.

"Aceasta (iesirea Greciei din zona euro - n.r.) contine germenii a ceva dezastruos. Este o nebunie. Daca se va raspandi la tarile mai mari, poate fi chiar dezastruos pentru Europa. Ne poate da ani buni de stagnare", spus Alistair Darling, politician laburist.
Noile evolutii din Grecia au pus serios in cumpana soliditatea monedei europene si au starnit ingrijorarea liderilor europeni, dar si de peste ocean.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a descris situatia din Europa ca un "vant potrivnic", care ar putea ameninta revenirea fragila a Americii.
De asemenea, primul ministru englez, David Cameron, considera ca zona euro trebuie fie sa se refaca sau sa ia in calcul o posibila dezintegrare. El a adaugat ca liderii europeni nu pot amana aceasta decizie prea mult.

"Fie Europa se angajeaza sa mentina o zona euro stabila, cu un firewall eficient, banci capitalizate si bine reglementate, un sistem care distribuie povara fiscala si o politica monetara care sustine zona euro, sau suntem in ape necunoscute, ceea ce implica riscuri mari pentru toata lumea. Orice cale va fi aleasa, sunt pregatit sa fac tot ce va fi necesar pentru a proteja aceasta tara, economia ei si sistemul financiar", a spus Cameron.

Oficialii Bancii Angliei, ai Trezoereriei si a Comisei de Supraveghere a Pietelor Financiare se pregatesc pentru o iesire a Greciei din uniunea monetara - vazuta acum ca inevitabila de catre pietele financiare - scenariu care ar fi la fel de perturbator pentru economia mondiala ca episodul Lehman Brothers din septembrie 2008.
Sursa