marți, 9 august 2011

Interviu cu Nomi Prins (fosta managera de la Goldman Sachs) despre situatia economica actuala si agentiile de rating

"Din 2008 incoace nu a existat deloc vreo revenire, toate s-au petrecut in spatele usilor inchise, noi nu avem acces la o privire ampla asupra tuturor aspectelor, a toxicitatii, toate aceste datorii create de sistemul bancar ce au marcat inceputul oficial al crizei din 2008, dar care s-au extins global de atunci.Ideea este ca bancile au creat un dezastru si au indatorat masele facand bani de pe urma lor si desi unele s-au inchis sau au iesit in pierdere la suprafata, in fond ele au facut foarte multi bani, iar contabilitatea lor nu este integrala, deoarece titlurile de valoare nici macar nu sunt cerute a fi prezentate in acte, cat si alte smecherii bine puse la punct.
Intre timp insa aceste banci sunt inundate cu bani de catre guvern, rezerva federala si alte entitati asupra carora noi nu avem nici o putere de vot, astfel aceste banci continua sa arunce cu bani ducand la toate aceste repercursiuni pe care le simtim si vom continua sa le simtim.
Cred ca acum ne aflam in mijlocul unor caderi masive globale, asta pentru ca daca nu rezolvi problema aceasta nu dispare. Nu conteaza cine din ce partid este, cine alege secretarul trezoreriei, nu conteaza nici macar cine conduce FED-ul. Ultimele trilioane de dolari create ca si datorii in acesti ani nu au avut nimic de a face cu redresarea economica sau cu crearea locurilor de munca. Aceste datorii de aproape 4 trilioane au fost de altfel etichetate direct pe site-ul guvernamental ca fiind "schimbari economice si tehnice"(o gluma proasta). Si pachetele de salvare nu se regasesc in cei 3.6 trilioane. Acesti bani sunt de fapt ceva necontabilizati, ceva neclar si care a derivat de la printarea de bani si aruncarea lor pe fereastra la discretia celor ce au profitat de asta.

Alt exemplu: bancile detin 1.6 trilioane in obligatiuni de trezorerie pe care i-au luat de la trezorerie i-au dat apoi FED-ului si au incasat dobanda de la FED, nefacand nimic productiv pentru acesti bani, nimic pentru economie sau pentru oameni. Acesta arata o singura schema din ce s-a facut cu acei 3.6 trilioane nejustificate nicaieri.

Gaura e atat de mare incat nu mai exista cai de rezolvare astazi, desi din nefericire se putea evita situatia pe tot acest parcurs. Insa acum ne aflam in Marea Depresiune II, precum Marea Depresiune de dupa I Razboi Mondial, care s-a numit de altfel inainte Marele Razboi (de aici si-a luat numele de Marea Depresiune), insa cand a aparut al doilea Razboi Mondial s-a schimbat si titlul pentru primul razboi. Problemele au fost ignorate prea mult timp: de Washington, de bancile centrale globale, de toti cei care trebuia sa faca ceva concret, pentru ca acestea fie nu recunosteau fie sustineau de fapt marile banci private care au umplut ulterior economia cu datorii toxice, datorii evaluate ca sigure de catre agentiile de rating, asa ca aceste agentii au fost in mod cert piese in acest puzzle. Si cu aceste evaluari gresite sau false s-au distrus municipalitati, fonduri de pensii, etc ... iar tot ce sustin aceste municipalitati si fonduri nu este ceva real.

Geithner a fost cel care cu putin timp inainte de retrogradarea ratingului pentru datoriile Statelor Unite a declarat sus si tare pe postul national ca riscul pentru o asemenea retrogradare este zero, astazi el e cel care vede situatia ca inevitabila si dintr-o data se suceste anuntand ca Statele Unite trec prin cea mai mare recesiune a tuturor timpurilor. Tot ce scot acesti oameni pe gura se dovedeste a fi exact pe invers la scurt timp.

Aceste agentii de rating sunt platite direct de catre banci pentru ratingurile pe care le dau. 
Bancile se pot acoperi intre ele, ele pot sa lucreze mana in mana cu bancile centrale pentru a primi banii tipariti de care au nevoie pentru ca apoi sa primeasca dobanzi pe acele datorii, iar bancile centrale au interesul sa suporte acest mecanism existent prin care bancile mari pot sa stea de ambele parti ale baricadei prin toate aceste mecanisme finaciare existente, facand ceea ce oamenii de rand nu pot sa faca. Tocmai de aceea marile banci supravietuiesc mai mult fata de bancile locale, care nu au aceste parghii cu bancile centrale. Ca rezultat economiile globale se deterioreaza deoarece nu se mai tranzactioneaza bunuri de valoare.

Profiturile de astazi din GDP sunt profituri facute din hartie si din profituri bancare pe instrumente toxice financiare, nu din bunuri economice de valoare. Asa ca nu exista productivitate reala si nu exista sustinerea viabila a unei economii.
In 1929 cand a fost Marea Depresiune am avut o situatie similara in care 6 banci mari aveau control asupra economiei cu suportul politic aferent si care au supravietuit luand diferite forme de atunci.
Astfel pana nu se eradica problema si nu se iau masuri realmente economice si productive aceste probleme doar se intarzie pana cand nu se mai poate face nimic."




Mai cititi si:
Statele Unite, o tara cladita pe datorie: Washingtonul a cheltuit mereu mai mult decat a incasat
Cresterile burselor din 2011 s-au evaporat. S-a terminat piata bull?
Un experiment periculos: americanii se pregatesc sa inunde lumea cu dolari
Top 50 ale celor mai urate realitati despre economia americana
Idaho pe cale sa devina primul stat chinez din America - nu e gluma
FED-ul admite: Noi nu avem aur !
O noua bomba ipotecara pe cale sa explodeze in America ! Bancile prinse in opside !
Viitorul arata sumbru - viziune acceptata public chiar de unul dintre arhitectii acestui sistem care astazi ne omoara - Alan Greenspan

Confesiunile unui fost asasin economic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!